• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • #MIL2020_Ukraine_library На шляху до медійно та інформаційно грамотного суспільства

#MIL2020_Ukraine_library На шляху до медійно та інформаційно грамотного суспільства

2020-10-22

/Files/images/zahodi_2020/22.10.2020.jpg
Щорічно за ініціативи організації ЮНЕСКО у країнах, що підтримують її цінності відзначається Всесвітній тиждень медійно-інформаційної грамотності. Ця подія має за мету привернути увагу, проаналізувати, відзначити досягнення та окреслити проблеми на шляху до медійно та інформаційно грамотного суспільства. Цього року вона проходитиме 24-30 жовтня за темою: «Протидія дезінфодемії: медійна та інформаційна грамотність кожного і для всіх».
Медійно-інформаційна грамотність, за концепцією ЮНЕСКО, об’єднує три взаємопов’язані комплекси компетенцій – інформаційну грамотність, медіаграмотність і технологічну/цифрову грамотність. Інформаційна грамотність – вміння знаходити, аналізувати, використовувати інформацію. Медіаграмотність – вміння отримувати доступ до медіа, аналізувати контент, оцінювати медіаповідомлення, а також створювати контент для самовираження та спілкування. Технологічна або цифрова грамотність передбачає вміння користуватись сучасними інформаційними технологіями та програмним забезпеченням з урахуванням усіх можливостей, що надає інформаційний прогрес.
22 жовтня бібліотека долучилася до Всесвітнього тижня медійно-інформаційної грамотності. Сьогодні, бібліотекарями було запропоновано чимало заходів, щодо популяризації медійно-інформаційної грамотності серед користувачів бібліотеки.
Бібліотекарі інформували користувачів бібліотеки:
- Про боротьбу з фейками в Україні, про канал StopFake. Також демонстрували плакат "Як розпізнати фейкові новини", підготовлений ІФЛА.
- Про проект з медіаграмотності Міністерства культури та інформполітики, що планують запустити в 2021 році. Який працюватиме, за словами міністра культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, в першу чергу в контексті протидії дезінформації, фейкам через запровадження нової програми медіаграмотності, яка зараз в процесі розробки.
- Відбулося знайомство з MediaSapiens - проектом з підвищення медіаграмотності споживачів медійного контенту. Під авторством MediaSapiens:
1. В Україні з'явиться рейтинг «шкідливих» блогерів, які поширюють фейки про COVID-19. Рейтинг буде готовий на середину листопада.
2. У Viber запустили спільноту, яка буде розповідати про новини від Міносвіти. Інститут когнітивного моделювання (ІКМ) разом з месенджером Viber створив спільноту «Школа_інфо», у якій публікуватимуть актуальну інформацію у сфері освіти для батьків, вчителів та учнів.
3. 5 березня 2020 року Інститут когнітивного моделювання створив канал «Коронавірус-Інфо» з інформацією про пандемію. Він став одним із найпопулярніших в Україні: понад 3 млн підписників у Viber та більше за 760 тисяч у Telegram.
В напрямку технологічної або цифрової грамотності, щоб допомогти старшому поколінню навчитися користуватися сучасними гаджетами, бібліотекарі ознайомили людей старшого віку з інтерактивною онлайн-школою «Смартфон для батьків» (відеокурс мобільного оператора «Київстар»).
Молодь, взявши участь в Годині коду, вправах з програмування Code.org, мала нагоду переконатись, що інформатика є цікавою та творчою.
До уваги користувачів бібліотеки книжкова виставка «Вивчайте інформатику. Змінюйте світ».
Користувачі, які хочуть знати правду й не хочуть бути обманутими чи піддаватись на маніпуляції, шукають спростування чи підтвердження резонансних, але сумнівних новин, у зв’язку з обмеженнями внаслідок ситуації з СOVID-19, матимуть змогу індивідуально отримати інформацію, скориставшись послугами інтернет-центру бібліотеки, допомогою бібліотекарів.
Кiлькiсть переглядiв: 104

Коментарi