Спадок нації

2022-05-19

Третій четвер останнього місяця весни, що цього року припав на 19 травня, уже в 16-те відзначається Всесвітній день вишиванки. Вишиванка — генетичний код українців. Символ віри, надії, любові. Символ сміливості, боротьби та перемог. Вишиванка єднає українців та друзів України по всьому світу. Вишиванка — духовна броня українців. Захистимо своє! — саме такими є офіційні гасла свята цього року.
У бібліотеці-філії №2 м. Кропивницького пройшла відеогодина «Спадок нації». Відвідувачі подивилися документальний фільм з такою ж назвою. Це перший документальний фільм про вишиті сорочки. Вишиванка-у кожного своя. Але є одна найцінніша для всіх. Вишити, щоб вижити.
Вишиванка-це те, що ми отримуємо в спадок, це - нерозривний зв’язок наших поколінь. Фільм про те, що кожна родина мала якийсь малесенький орнамент, який був притаманний тільки тій родині. І коли на танцях зустрічались хлопець та дівчина, вони бачили, що така сама квіточка є на сорочці і хлопця і в дівчини, то розуміли, що вони не можуть створювати сім’ю. Оце і є генетичний код, який попереджав про те, що не можна одружуватися, будучи з однієї родини. Вишиванка для українців - це код нації, код родини.
Вишиванка є символом нескореності, сучасною зброєю та нерозривним зв’язком поколінь. Саме захоплення вишивкою стало основним з тих причин, через які довелося виїхати з Луганська дослідниці народних мистецтв східного Поділля Інні Єрмаковій. Несприйняття вона відчула на собі. Це було від образливих слів, потім доходило до комічних легенд про те, що вона з Івано-Франківщини, хоча родом дослідниця з Донеччини. Її друзі потрапили до розстрільних списків. Буквально в один день сорочка стала ідентифікатором: свій-чужий. Їй прийшлось виїхати.
Завершився захід оглядом літератури з історії виникнення вишивки та патріотичними піснями. Бажаючі мали нагоду сфотографуватися у фотозоні бібліотеки біля вишитих рушників та вишиванок.
Кiлькiсть переглядiв: 49

Коментарi